LPB Congres
Evenementen & Hospitality
25 november 2022

LPB Congres "Buurten in Eindhoven, omzien naar elkaar" - 16 t/m 19 november 2022

Eindhoven was dit jaar gaststad voor het jaarlijks LPB-congres "Buurten in Eindhoven, omzien naar elkaar". Een congres voor 350 wijkambtenaren uit heel Nederland. Een moment om samen te komen,  te ‘buurten over buurten’ en ervaringen uit te wisselen over het werken in de wijk. In opdracht van de Gemeente Eindhoven heeft Eindhoven52 het congres mede georganiseerd, gefaciliteerd en gehost. We kijken terug op een geslaagd evenement!

Het programma
Op woensdagavond werd men verwelkomd in het Karel1 Museumcafé en in de Wintertuin van het Pullman Hotel voor een heerlijk stamppottenbuffet, aansluitend was er een borrel om elkaar weer te ontmoeten en gezellig bij te kletsen na twee corona jaren. Wat een geluk dat juist op dit moment het lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven plaatsvond: alle deelnemers kregen de kans om de GLOW route op eigen gelegenheid of onder begeleiding van een stadsgids te lopen.

Het inhoudelijke programma startte de volgende ochtend met een unieke flashmob door het Lampegats Gemengd Mannenkoor. Dagvoorzitter Senna Swinkels verwelkomde achtereenvolgend onderzoeker Josse de Voogd voor het verhaal van ‘de Atlas van Afgehaakt Nederland’ en journalist Sheila Sitalsing voor een uiteenzetting van het falen van beleidsontwikkeling bij een kapot bezuinigd uitvoeringsapparaat en een bepleiting voor het blijvend hanteren van Artikel 5. Vervolgens ontving Willem Stam, vertrekkend voorzitter van het LPB, onder luid applaus een koninklijke onderscheiding. Hij werd door loco-burgemeester Mieke Verhees geridderd voor zijn jarenlange inzet voor wijkgericht werkend Nederland.

In de middag vertrokken de deelnemers op de fiets of met de bus naar 12 verschillende werkprogramma's, verspreid over de stad en de regio met thema's: polarisering, wijkdemocratie, samenwerking met impact, de geschiedenis van de stad en van Strijp-S, gebruik van data in de wijkaanpak en hoe zet je social design in? Het Ketelhuis verzorgde in de avonduren een heerlijke buffet in het Klokgebouw, waar aansluitend de feestavond plaatsvond.

Vrijdagochtend startte met Eva Rovers en haar verhaal over burgerberaden waarna Enschede werd aangekondigd als de nieuwe congresgemeente voor 2023 en Jetze van der Ham werd uitgeroepen tot de nieuwe voorzitter van het Landelijk Platform voor Buurt- en Wijkgericht Werken (LPB). Ten slotte sloot Fresku het congres af met een innemend gesprek en een bruisend optreden. 

Met de bundeling van onze krachten en met de verschillende partijen en samenwerkingspartners hebben we samen Eindhoven mooi op de kaart gezet!