Keti Koti / Kadena Kibra festival voor het eerst in Eindhoven
28 juni 2023

Keti Koti / Kadena Kibra festival voor het eerst in Eindhoven

Op 1 juli vindt Keti Koti / Kadena Kibra Eindhoven voor het eerst plaats op het Stadhuisplein in Eindhoven. Deze twee namen staan voor hetzelfde: het niet gekende pijnlijke verleden herdenken en de vrijheid, gelijkheid en verbondenheid vieren rondom de afschaffing van de slavernij in voormalig Nederlandse koloniën Suriname en de voormalig Nederlandse Antillen en Caraïben. Op vrijdag 30 juni vindt de herdenking van het slavernijverleden plaats, op zaterdag 1 juli wordt 160/150 jaar afschaffing slavernij gevierd.

De herdenkingsdag wordt al generaties gevierd door nakomelingen van tot slaaf gemaakten in Eindhoven, maar dit is bij weinig mensen bekend. Het comité 30 juni/1 juli wil dat er meer besef komt en maakt het herdenken én het vieren nu voor het eerst zichtbaarder.

Samen vieren, ontdekken, delen en verhalen vertellen

Inwoners van Eindhoven en uit de regio zijn welkom op het Stadhuisplein waar Surinaamse, Caraïbische en Afrikaanse culturele en educatieve activiteiten worden georganiseerd rondom de verschillende kraampjes en podia. Op het hoofdpodium worden optredens verzorgd door brassbands, Caraïbische- Surinaamse en West Afrikaanse dansgroepen en verschillende artiesten.

In de Hal van 100 in het Stadhuis staat de storytelling van Keti Koti / Kadena Kibra centraal: er is muziek, cabaret en entertainment voor kinderen. Door middel van verhalen en liedjes uit die tijd wordt kennis overgedragen.

Meer informatie en het uitgebreide programma vind je op www.ketikoti040.nl

De organisatie

Projectmanager Mariola Scheepstra heeft, samen met het organiserend comité 30 juni/1 juli, zorg gedragen voor de evenementenorganisatie en begeleiding op het gebied van vergunning en veiligheid.

Comité 30 juni/1 juli: “In het licht van krappe deadlines en immense uitdagingen heeft Eindhoven52 ons begeleid om binnen korte tijd een evenementenorganisatie vorm te geven. Samen hebben we beperkingen om weten te zetten in kansen en bewezen ze dat toewijding, samenwerking en vastberadenheid ambitieuze visies kunnen omzetten in werkelijkheid.”